nierówność
klkl: Rozwiąż nierówność:
2x +2√2x−1 −9 =0
21 maj 20:31
'Leszek: 2x − 1 − 2√2x−1 − 8 = 0, dziedzina. 2x − 1 ≥ 0 ⇒ x ≥ 1/2
podstawienie : √2x − 1 = t , t ≥ 0 , 2x − 1 = t 2
t2 − 2t − 8 = 0
rozwiaz ....
21 maj 20:37
Adamm: x≥1/2
2x−1+2√2x−1−8=0
(√2x−1+1)2=8
√2x−1+1=2√2
√2x−1=2√2−1
2x−1=9−4√2
x=5−2√2≥1/2
21 maj 20:39
Adamm: źle, już po drugiej linijce, ale nie chce mi się poprawiać
21 maj 20:39
klkl: Dziękuję, teraz rozumiem, teraz mam jeszcze pytanie o rozwiązanie nierówności
(x−5)
2 − 5|x−5| + 6≥0
Rozwiązałem, ale nie wiem, czy wyszedł mi dobry przedział, więc proszę o podanie samej
odpowiedzi.
21 maj 20:42
AiO: Analiza starozytnych
2
√2x−1= −2x+9 (podnoszse do potegi drugiej
4(2x−1)= 4x
2−36x+81
8x−4= 4x
2−36x+81
−4x
2+44x−85=0
Sprawdzenie
5+2*
√4−9=0
9−9=0
17+8−9≠0
Odp
jedynym rozwiazaniem jest x=U{5}[2}
x= U&{17}{2} to pierwiastek obcy
21 maj 20:46
Adamm: x∊(−∞;−1>∪<4;6>∪<11;∞)
21 maj 20:47
AiO: Dla mnie to jest rownanie
wiec rozwiazaniem sa konkretne xsy
A ze naglowek inny to nie tylko autor tak piszse
21 maj 20:51
'Leszek: W moim rozwiazaniu pojawil sie blad drukarski , powinno oczywiscie byc :
t2 + 2t − 8 = 0 ⇒ t = 2 , czyli 2x − 1 = 4 ⇒ x = 5/2
21 maj 20:52
Adamm: AiO, to są konkretne liczby, to po pierwsze
po drugie, błąd leży u ciebie, nie u mnie
autor wstawił również nierówność
21 maj 20:53
klkl: przepraszam, temat zadania miałam rozwiąż nierówność i po prostu przepisałam i nawet nie
zwróciłam uwagi
21 maj 20:58
AiO: Rozwiazaniem formy zdaniowej f(x)= g(x) gdzie x∊D
1∩D
2 zwana rownaniem z jedna niewiadoma x
nazywamy kazda liczbe ktora spelnia to rownanie tzna zamienia je w zdanie prawdziwe
| | 5 | |
czyli u nas x= |
| i to napisalem |
| | 2 | |
Pokaz blad u mnie gdzie jest .
21 maj 20:59
Adamm: widzę że czytasz tylko to co chcesz, ale w sumie to się spodziewałem
21 maj 21:09
AiO: Niby czego sie spodziewalws ze jestem tak samo glupi wedlug Ciebie jak
niegeniuszmatematyki ?
21 maj 21:12
Adamm: nigdy nie powiedziałem że jest głupi, i tak nie twierdzę
inne zdanie mam o tobie
21 maj 21:13
AiO: Ciebie , Tobie piszsemy z duzej litery
Zauwaz ze pomino ze Cie nie lubie napisalen Ciebie z duzej litery a Ty?
Przeczytaj sobie jeszcze raz co do niego napisales na koncu
21 maj 21:17
Adamm: co do ortografii, sam popełniasz błędy
a czytać nie muszę, wiem co do niego napisałem
i nie było tam nic obraźliwego
zresztą, nie muszę się tobie tłumaczyć
21 maj 21:20
Adamm: co ty, dziecko "tolerancji"?
poprawny politycznie się znalazł
21 maj 21:21
AiO: A w Ameryce bija Murzynow .
21 maj 21:23
AiO: Tak odpowiedzial tow Chruszczow prezydentowi USA kiedy ten zwrocil mu uwage ze nie
przestrzega sie tam praw czlowieka .
21 maj 21:26
Art: −3(x+6)−6(2x+8)=−2(4−x)+9(x+8)
8 wrz 19:10