Rachunek różniczkowy
help!: 1) Całkowity koszt K(x) wyprodukowania x ton wyrobu przez pewną firmę wyraża się wzorem K(x) =
| | 1 | |
|
| x2 − 2x2 +12x, gdzie x>0. Dochód przedsiębiorstwa z zależności od ilości sprzedanej |
| | 3 | |
produkcji określa funkcja D(x)= 12x − x
2, gdzie x>0. Przy jakiej wielkości produkcji firma
osiągnie maksymalny zysk?Podaj wartość maksymalnego zysku.
| | 1 | |
2) Koszt K(x) wyprodukowania x ton wyrobu przez pewną firmę wyraża się wzorem K(x) = |
| x2 |
| | 2 | |
+ 40x + 8000, gdzie x>0. Popyt na ten wyrób opisuje funkcja q(p) = 1000 − 2p, gdzie p − cena w
tys. zł za tonę. Przy jakiej wielkości produkcji firma osiągnie max. zysk? Podaj jego wartość.