wielomiany
Maryla27:
Zapisz wielomian w postaci sumy
W(x) = (x−0)(x−1)(x−2)(x−3)(x−4)
Czy jest jakiś sposób inny niż liczenie czynników po kolei?
Proszę o wskazówkę.
21 maj 18:05
karty do gry: Wzory Viete'a
21 maj 18:16
Mariusz:
Wzory Vieta dużo nie uproszczą liczenia
21 maj 18:17
karty do gry: Pytanie było o sposób a nie jego efektywność.
Wzory Viete'a z pewnością są innym sposobem.
21 maj 18:18
Maryla27: 
Dziękuję.
czyli po kolei. Pytając o "inny sposób" myślałam o prostszym.
21 maj 18:26
Adamm: (x−2)(x−3)=x2−5x+6
(x−1)(x−4)=x2−5x+4
(x2−5x+5−1)(x2−5x+5+1)=(x2−5x+5)2−1=
=x4+25x2+25−10x3−50x+10x2−1=
=x4−10x3+35x2−50x+24
w(x)=x5−10x4+35x3−50x2+24x
prostszy? to ocenisz sama
21 maj 18:34
Maryla27: Prostszy. Bardzo dziękuję.
21 maj 18:38