logarytmy
kulak: x>0 ∧ x+4>0
x∊(0,+
∞)
| | 1 | | 5 | |
log4√x+ |
| log4(x+4)= |
| |
| | 2 | | 4 | |
log
4√x+log
4(x+4)
12=log
4 4√1024
log
4√x(x+4)
12=log
4 4√1024
no i nie wiem
21 maj 17:28
mat: no i dobrze
√x√x+4=4√1024
x2(x+4)2=1024
x(x+4)=32
x=−8, x=4
więc x=4
21 maj 17:41
kulak: log32x+2log3x−8=0
21 maj 18:36
kulak: podstawiamy t

t=log
2x
21 maj 18:43
kulak: log
23 x−7log
22 x+14log
2x−8>0
Jak to obliczyć

podstawiam t=log
2x
t
3−7t
2+14t−8>0 nie da rady pogrupować gdzieś jest błąd
21 maj 20:42
Adamm: da radę, po prostu nie potrafisz
t3−1+7t−7t2+7t−7>0
(t−1)(t2+t+1)−7(t−1)t+7(t−1)>0
(t−1)(t2−6t+8)>0
21 maj 20:44
kulak: a jest prostszy sposób
21 maj 20:46
Adamm: jeśli dla ciebie grupowanie nie jest proste, to ja nie wiem
21 maj 20:47
kulak:

log
313x−3log
213x−log
13x<0
t=log
13x
t
3−3t
2−t+3<0
t
2(t−3)−1(t−3)<0
(t−3)(t
2−1)<0
(t−3)(t−1)(t+1)<0
t=3 t=1 t=−1
3=log
13x
1=log
13x
−1=log
13x
x=3
tylko że włąsnie w odp jest
Gdzie jest błąd
21 maj 21:21
kulak: | | 1 | | 1 | |
w odp jest x∊( |
| , |
| )∪(3,+∞) |
| | 27 | | 3 | |
21 maj 21:24
kulak: Dlaczego mi tak wyszło
21 maj 21:32
Adamm: a dziedzina?
21 maj 21:32
Adamm: i skąd jest ta trójka w 3 linijce skoro w pierwszej jej już nie ma?
21 maj 21:34
kulak:
21 maj 21:44
kulak:
21 maj 22:01
kulak:
21 maj 23:11