Wartość najmniejsza i największa funkcji
Rzeka: Dla jakich wartości parametru "m" równanie f(x) = m ma rozwiązanie w przedziale [−1; 2]?
f(x) = 3√x3−6x
Wskazówka: Znajdź wartość najw. i najm. funkcji g(x) = x3−6x w tym przedziale
Robię tak:
g'(x) = 3x2−6
x1 = −√2, nwz. x2 = √2
YM = g(−1) = 5
Ym = g(√2) = −√32
I jak to "przenieść" na funkcję f?
Odpowiedź to m ∊ [−6√32; 3√5]
21 maj 17:17
po prostu Michał:
f(x) = 3√g(x)
skoro dla g(x) mamy 5 i −√32 to dla f(x) otrzymamy 3√5 i 3√−√32
21 maj 17:23
Rzeka: a rzeczywiście, dzięki wielkie
21 maj 17:47
Wiktoria: Podaj wartość największą i najmniejszą funkcji kwadratowej. Bez obliczeń f(x) = 3(x − 5)+ 4
5 mar 13:00
Jun Jou Ling: No nie potrzeba obliczen
f(x)=3(x−5)2+4
Wierzcholek paraboli ma wspołrzedne W(5,4)
Ramiona paraboli w góre więc fmin=4 a fmax nie istnieje
6 mar 00:36