Rozkład zmiennych niezależnych
Benny: Ogarnia ktoś może rozkład ilorazu dwóch zmiennych niezależnych?
21 maj 16:25
g: Załóżmy że X,Y > 0 i Z = Y/X.
Z prawdopodobieństwa całkowitego
P[z0 ≤ z ≤ z0+dz] = ∫ fx(x) P[z0*x ≤ y ≤ (z0+dz)*x] dx
P[z0*x ≤ y ≤ (z0+dz)*x] = fy(z0*x)*x*dz
fz(z) = ∫ fx(x) fy(zx) x dx
25 maj 12:15
Benny: O kurczę, dzięki chociaż i tak nie ogarniam tej pierwszej linijki na razie
25 maj 14:11
g: To inaczej. Rozkład łączny XY ze względu na niezależność jest iloczynem rozkładów X i Y
f
xy(x,y) = f
x(x)*f
y(y)
| | P[z ≤ Z ≤ z+dz] | |
Rozkład fz(z) z definicji to fz(z) = lim(dz→0) |
| |
| | dz | |
To P[...] jest całką z f
xy po takiej trajektorii, że y/x = z. Ta trajektoria ma pewną
szerokość,
taką że dla ustalonego x jest z ≤ y/x ≤ z+dz, czyli zx ≤ y ≤ zx+xdz.
Czyli że trzeba policzyć podwójną całkę
f
z(z)*dz = ∫dx ∫
zxzx+xdz f
xy(x,y) dy = ∫dx f
xy(x,zx) xdz
Po podzieleniu przez dz i podstawieniu f
xy(x,y) = f
x(x)*f
y(y) dostajemy to co poprzednio.
25 maj 17:38