określanie ciągów
s|i|g|u|r||r|o|s: ciąg a
n określony jest wzorem rekurencyjnym. Czy jest to ciąg arytmetyczny lub geometryczny?
Jeśli tak, oblicz sumę dziesięciu pierwszych jego wyrazów.
a) a
1=2; a
n+1=
√2a
n
b) a
1=−2; a
n+1=a
n+5
c) a
1=3; a
n+1=2
2a
n
Proszę o objaśnienie jak to zrobić chociaż na jednym przykładzie
21 maj 15:09
mat: | | a+{n+1|} | |
a) |
| =√2 (=q) geometryczny |
| | an | |
b) a
n+1−a
n=5 (=r) artymetyczny
21 maj 15:12
21 maj 15:12
s|i|g|u|r||r|o|s: a jak policzyć te wyrazy, skoro nie mamy wzoru ogólnego
21 maj 15:15
'Leszek: a) an = a1*q = 2(√2)(n−1)
b) an = a1 + (n−1)*r = 5n − 7
c) ciag geometryczny q = 4 ?
21 maj 15:31