trapez
Monika: W trapezie rownoramiennym kat ostry ma miare 45 stopni a podstawy sa dlugosci 8 cm i 12 cm.
Oblicz pole i obwod trapezu
narazie zrobiłam rysunek i mysle ze wysokosc obliczyc z funkci trygonometrycznych ale nwm czy
zastosowac tangesa sinusa czy cosinusa
21 maj 14:39
kochanus_niepospolitus:
najlepiej tg45o (bo nie znasz długości ramienia tego trapezu ... ale znasz różnicę podstaw
tegoż trapezu)
21 maj 14:41
Monika: no oki ale tg45o = 1
czyli wysokosc rowna sie 1 a jak obliczyc reszte bokow
21 maj 14:53
Monika: bo pole wyszło mi 10 cm2
21 maj 14:55
Liczby R:

najpierw na 2 pytania
Potrafisz wytlumaczyc dlaczego AE=Fb=2cm?
2)Jak miare ma kat α (ten czerwony i wobec tego jaki trojkatem jest trojkat ADE ?
21 maj 15:07
Monika: aaaa rzeczywiscie rozumiem skad wzielo sie 2
kat alfa ma miare 45o
21 maj 15:11
Liczby R: Wobec tego jaki to jest trojkat ?
21 maj 15:11
Monika: ADE jest prostokątny
21 maj 15:11
Monika: odcinek AD równa sie √5?
21 maj 15:12
Liczby R: Moniko prostokatny tak ale jaki
czy np nie rownoramienny skoro kąty ostr maja po 45o?
Teraz wyciagnij stad wniosek
Ile wynosi DE skoro AE=2cm?
A DE to wysokosc tego trapezu
AD≠√5
21 maj 15:17
Liczby R: Moze napisze inaczej
Czy no nie jest rownoramienny skoro katy ostre maja po 45o?
21 maj 15:20
Monika: no jest
21 maj 15:22
Monika: no DE wynosi 1
21 maj 15:24
Liczby R: To ile wynosi dlugosc odcinka DE skoro jest rownoramienny ?
21 maj 15:24
Liczby R: 1 −−
21 maj 15:25
Monika: nie ogarniam
21 maj 15:25
Liczby R: Patrz na rysunek
21 maj 15:25
Monika: czm nie moge z tg policzyc
21 maj 15:26
Liczby R:

Skoro jest rownoramienny i jeden bok ma 2cm to ile ma drugi bok czyli x= .....
21 maj 15:28
Monika: 2
21 maj 15:30
Monika:
21 maj 15:33
Liczby R: Bradzo dobrze
To samo wyszloby z tg
Teraz patrz na rysunek 15 : 07 i powiedz ile wynosi wysokosc tego trapezu skoro AE= DE?
21 maj 15:33
Monika: no 2
21 maj 15:35
Liczby R: masz wszyskto do policzenia pola wiec licz
21 maj 15:36
Liczby R: Zanim przejdziemy do obliczenia obwodu taka mala uwaga
To ze tg45
o=1 wcale nie oznacza ze wysokoc =1
Definicja tangensa jest taka
jest to stosunek przyprostokatnej lezacej naprzeciwko kata do przyprostokatnej lezacej przy
tym kącie
czyli w naszy trojkacie ADE to bedzie tak
| | DE | |
tgα= |
| stad DE= tgα*AE ale tg45o=1 wiec DE= 1*2=2 |
| | AE | |
21 maj 15:42
Monika: yhym
21 maj 15:43
Monika: pole równa sie 20 cm2
21 maj 15:44
Liczby R: Tzn czego nie rozumiesz konkretnie ?
jeszcze bede chwile na forum wiec pisz
21 maj 15:44
Monika: a obwód 24 cm?
21 maj 15:44
Monika: ale dobrze wyliczyłam?
21 maj 15:45
Liczby R: Pole OK
Teraz obwod
OBw= Ab+CD+AD+BC ale wiemy z tresci zadania ze AD=BC
AB=12
CD=8
Oblicz AD z twierdzenia Pitagorasa
21 maj 15:46
Liczby R: Obwod zle
21 maj 15:47
Monika: aaaaaa
21 maj 15:49
Monika: √8
21 maj 15:50
Monika: czyli 12 + 8 + √8 + √8
21 maj 15:51
Liczby R: OK
A jak mozesz inaczej rozpisac 8?
21 maj 15:51
Monika: 20 + √16
21 maj 15:51
Monika: 2 *4
21 maj 15:52
Liczby R: Dobrze
a √8+√8= .....?
21 maj 15:52
Monika: wiec 24√2
21 maj 15:52
Monika: nie zle to bedzie:
20 + 4√2
21 maj 15:54
Liczby R: 15 : 51 zle tak nie mozna
√a+√b≠√a+b
Odpowiedz na pytanie 15:52
21 maj 15:54
Monika: i to jest obwod
21 maj 15:54
Liczby R: 15 : 54 odpowiedz OK
21 maj 15:55
Monika: no nareszcie haha
21 maj 15:55
Monika: a Liczby R?
21 maj 15:56
Monika: bedziesz jeszcze chwilke?
21 maj 15:56
Liczby R: Zobacz dlaczego tak nie mozna zrobic
√8= √4*2= √4*√2= 2√2
√8+√8= 2√8= 2*2√2= 4√2
TY chcialas zrobic tak
√8+√8= √8+8= √16=4
czy 4 rowna sie 4√2?
21 maj 15:59
Monika: no nie juz rozumiem i zapamietam zasade a pomozesz mi jeszcze jednym zadaiu wysłałam juz na
stronke
21 maj 16:00
Eta:

Obwód L= 20+4
√2= 4(5+
√2)
Pole P= 4+2*8= 20
22 maj 21:24
Mila:
Witaj
Eto, Przyjechałaś z wycieczki

Smutno było bez Ciebie.
22 maj 21:30