alfa
Monika:

Wyznacz wymiary kątów α,β,γ,δ
α = a
β = b
γ = y
δ = o
czarna kropka do sirodek
podejrzewam ze δ = 40
o
21 maj 14:27
kochanus_niepospolitus:
1)
prawy dolny kąt (niezaznaczony) to kąt prosty (patrz tw. o kątach opartych na tym samym łuku
oraz o kącie środkowym)
Stąd kąt o = 180 − 90 − 50 = 40
2) kąt b = o (patrz tw. o kątach opartych na tym samym łuku)
3) kąt przy środku okręgu małego (dolnego) trójkąta wynosi 2o = 80 ... stąd trzeci kąt tego
trójkąta wynosi: 180 − 50 − 80 = 50
4) stąd kąt a wynosi 2*50 = 100 stopni
21 maj 14:35
Monika: 3 kata nie rozumiem jak wyliczyłes y?
21 maj 14:49
Monika: pomoze ktos skad sie wzielo y?
21 maj 15:59
krzysztof99: y jeszcze nie obliczył ale:
(patrz tw. o kącie wpisanym i dopisanym)
Kąty w tamtym trójkącie to 70, 90 (bo średnica) i 180−90−70=20 i właśnie z tego twierdzenia kąt
y=20 stopni
21 maj 16:03
krzysztof99: Łapiesz
21 maj 16:05
Monika: tak dzieki
21 maj 16:06
Monika: nie jednal nie
21 maj 16:07
Monika: mysłalam ze tak ale jadnak sie pogubiłam
21 maj 16:07
krzysztof99: Poczytaj se o kącie wpisanym opartym na średnicy i o kątach wpisanych i dopisanych opartych na
tym samym łuku
21 maj 16:08
21 maj 16:09
Monika: oki
21 maj 16:10
Monika: dziekuje
21 maj 16:12