oblicz całkę
xyz: oblicz całkę ∫1/(1+x
3) dx
rozłozyłam mianownik na ułami proste :
1/(x+1)(x
2−x+1)=A/(x+1)+(Bx+C)/(x
2−x+1)
wyliczyłam A B i C
Mam problem z wyliczeniem całki z drugiego ułamka; B wyszło mi −1/3 C =2/3, policzyłam pochodną
mianownika, aby móc rozłożyć tę całkę na dwie, i wyszło mi:
−1/6(∫(2x−1)/(x
2−x+1) + ∫−1/(x
2−x+1)) dx, z pierwszą całką nie miałam problemu, obliczyłam i
wyszło mi, że jest to −1/6ln|
2−x+1|, natomiast mam problem z drugą całka. Wyszło mi, że jest
ona równa
√3/12 arctg((2x−1)/
√3) , natomiast w odpowiedzi jest 1/
√3arctg((2x−1)/
√3) Mogłby ktoś
zerknąć okiem? sprawdzałam kilka razy i za każdym wychodzi mi tak samo, nie wiem gdzie robię
błąd
21 maj 13:25
21 maj 13:58
.: potem podstaw t=x−1/2
21 maj 14:02
xyz: tylko ja robiłam tak jak na zajęciach pokazywała nam nasza pani doktor, podzieliłam mianownik
przez 3/4 w efekecie czego miałam ∫dx/4/3(x−1/22)+1=∫dx/(2/√3x−(1/√3)2+1, za t
podstawiłam 2/√3−1/√3 dt=2/√3dx więc dx=√3/2 dt
21 maj 14:05
.: I. Maron−Zadania z rachunku różniczkowego i całkowego niech przeczyta
biały kruk
21 maj 14:29
xyz: czyli wprowadziła nas w błąd robiąc tak?
21 maj 14:48
.: nie wiem, nie przeliczałem jej sposobu..
21 maj 15:08
.: tylko swój:
| | −x+2 | | 1 | | x−2 | |
∫ |
| dx = − |
| ∫ |
| dx=... |
| | 3(x2−x+1) | | 3 | | x2−x+1 | |
| | t−3/2 | | t | | 3 | | dt | | 1 | |
∫ |
| dt= ∫ |
| dt − |
| ∫ |
| = |
| ln(t2+3/4) |
| | t2+3/4 | | t2+3/4 | | 2 | | t2+3/4 | | 2 | |
teraz wystarczy wrócić do zmiennej x
| | 1 | |
nie zapomnij wszystkiego pomnożyć przez − |
| |
| | 3 | |
21 maj 15:31