funkcja homograficzna
Jokerkaa:

Na rysunku przedstawiony jest fragment wykresu funkcji homograficznej F określonej
| | m | |
wzorem F(x)= |
| + {b} , gdzie m≠0 i x≠a . Ponadto wiadomo, że do wykresu |
| | x−a | |
funkcji F należy punkt A(4, −6) [niebieska kropka na rysunku]
a) napisz wzór funcji F w postaci ilorazu dwóch wielomianów pierwszego stopnia.
b) sprawdź, czy punkt B( 1−
√2 , −2 −
√2 ) należy do wykresu funkcji F.
c) nie wykonując obliczeń ustal znak liczby |F(−π)| + F(π). uzasadnij odpowiedź.
d) rozwiąż równanie F(x)= −2x + 2.
kochanus_niepospolitus:
1) wiesz gdzie masz asymptotę pionową (o wzorze x=a) ... to jest właśnie to 'a' ze wzoru
funkcji

2) wiesz, że asymptota poziom wynosi y=2 ... stąd lim
x−>+/−∞ F(x) = 2 −> b = 2
3) podstawiasz pod wzór funkcji współrzędne punktu A i wyliczasz 'm'.