Równania różniczkowe
Zuzanna: Hej mam problem z obliczeniem kilku różniczek.
1. dy/dx = y√1−y2
2. y(x2−1)dy/dx + x(y2−1) = 0
3. dy/dx = (x−y)2 +1
4. dy/dx = 1/ x+y
Proszę pomóżcie
21 maj 13:07
'Leszek: 2)
| | y | | x | |
po rozdzieleniu zmiennych : |
| dy = − |
| dx |
| | y2 − 1 | | x2 −1 | |
całkujemy stronami : (1/2)*ln | y
2 −1 | =(−1/2) * ln | x
2 − 1 | + C
| | C | |
czyli : y2 = |
| + 1 |
| | x2 − 1 | |
21 maj 13:25
piotr: −ln(
√−y(x)2+1+1)+ln(y(x)) = x+c
1
| | 2 ex+c1 | |
y(x) = |
| |
| | e2 (x+c1) + 1 | |
21 maj 13:34
piotr: 3. v(x) = x− y(x)
⇒
21 maj 13:44
21 maj 13:45
Zuzanna: 'Leszek nie jestem pewna tego wyniku czy mógłbyś to przekształcenie bardziej rozpisać ?
21 maj 13:53
Zuzanna: piotr a to y(x) to co to jest ?
21 maj 13:54
'Leszek: ok , rozdzielenie zmiennych tak jak pokazałem i następnie całkuje stronami
| | f '(x) | |
korzystając z twierdzenia : ∫ |
| dx = ln| f(x)| |
| | f(x) | |
| | dy | |
czyli (1/2)* ∫ 2 y |
| = (1/2) ln | y2 − 1| |
| | y2 −1 | |
zawsze sprawdzaj końcowy wynik obliczając pochodne !
21 maj 14:04
Zuzanna: ok dzięki
21 maj 17:47
Zuzanna: piotr a mógłbyś mi wyjaśnić jak otrzymałeś ten wynik w 3 ? nie za bardzo wiem jak wyciągnąłeś
tego y(x)
21 maj 18:01
Zuzanna: czy może ty 'Leszek mógłbyś mi wyjaśnić jak piotr wyciągnął ten y ? krok po kroku
Sorry bo ja tak tego od razu nie widzę
21 maj 18:07