planimetria
Monika: sinusy cosinusy tangesy
Oblicz:
sin225o
21 maj 13:01
Monika: sorki przypadkiem wysłałam nie dokonczone a wiec
Oblicz:
sin
225
o + sin
265
o − cos150
o = sin
2(180
o − 65
o) + sin
265
o − cos(180
o − 150
o) =
| | √3 | |
= cos265o + sin265o − |
| |
| | 2 | |
21 maj 13:04
Monika: i dalej mam ze to jest
| | √3 | |
1 − |
| i co dalej mam zrobic zostawic taki wynik |
| | 2 | |
21 maj 13:05
Liczby R: a cos2α+sin2α= ile ?
21 maj 13:06
Liczby R: Teraz do wspolnego mianownika (2) to sprowadz
21 maj 13:07
Monika: no rowna sie 1
21 maj 13:14
Monika: jest taka zasada ze jak cos2 + sin2 = 1
21 maj 13:15
21 maj 13:15
Monika: czyli pierwistek z 3?
21 maj 13:16
Liczby R: Za chwile odpisze
21 maj 13:17
Monika: sory − √3
21 maj 13:18
Liczby R: No nie

Chociaz teraz widzie ze po sprowadzeniu do wspolnego mianownika otrzymasz wynik z 13: 05
Wiec tak go zostaw
Pocwicz spraowadzanie do wspolnego mianownika bo jest z tym zle u Ciebie
21 maj 13:21
Liczby R: Rozpiszse CI to
| | √3 | | 1 | | √3 | | 2*1 | | √3 | | 2−√3 | |
1− |
| = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 1 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Wlsnosc dzialan
| | 2 | | √3 | | √3 | |
dalej = |
| − |
| = 1− |
| wiec mamy wynik wyjsciowy |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
21 maj 13:31
Monika: czyli to jest wynik
21 maj 13:37
Liczby R:
21 maj 13:40
Monika: Dziekuje bardzo
21 maj 14:15