matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
WAT:
sin(3z)
obliczyć całkę ∫
dz , dla | z | = 1
z
2
cos(4z)
oraz ∫
dz , dla | z | = 1
z
2
21 maj 12:57
karty do gry:
Wzór całkowy Cauchego
21 maj 12:59
'Leszek:
f(z)
2πj
∫
dz =
* f
n
(z
o
)
(z−z
o
)
n+1
n!
z
o
= 0 f(z) = sin(3z) ⇒ f '(z) = 3 cos(3z) , f '(0) = 3
sin(3z)
czyli ∫
dz = 2πj*3 = 6πj
z
2
21 maj 13:06
'Leszek:
cos(4z)
∫
dz = 0
z
2
ponieważ f(z) = cos(4z) ⇒ f '(z) = −4sin(4z) , f '(0) = 0
21 maj 13:56