| 1 | ||
Ułamek | rozpisuję na ułamki prostsze | |
| x3+x2+x |
| 1 | A | B*x + C | |||
= | + | ||||
| x*(x2 + x + 1) | x | x2 + x + 1 |
| 1 | 1 | x + 1 | |||
= | − | ||||
| x3 + x2 + x | x | x2 + x + 1 |
| dx | x + 1 | dx | 1 | 2*x + 2 | ||||||
J = ∫ | − ∫ | dx = ∫ | − | ∫ | ||||||
| x | x2 + x + 1 | x | 2 | x2 + x + 1 |
| dx | 1 | 2*x + 1 | 1 | dx | ||||||
J = ∫ | − | ∫ | − | ∫ | ||||||
| x | 2 | x2 + x + 1 | 2 | x2 + x + 1 |
| 1 | 1 | |||
J = ln(x) − | *ln(x2 + x + 1) − | *J1 gdzie | ||
| 2 | 2 |
| dx | dx | |||
J1 = ∫ | = ∫ | |||
| x2 + x + 1 | (x + 1/2)2 + 3/4 |
| √3 | 2*x + 1 | √3 | ||||
x + 1/2 = | *t ⇒ t = | dx = | dt | |||
| 2 | √3 | 2 |
| √3 | 4 | dt | |||||||||||||||||
J1 = ∫ | = | * | ∫ | |||||||||||||||||
| 2 | 3 | t2 + 1 |
| 2*√3 | ||
J1 = | *arctg(t) | |
| 3 |
| 1 | 1 | 2*√3 | 2*x + 1 | |||||
J = ln(x) − | *ln(x2 + x + 1) − | * | *arctg( | |||||
| 2 | 2 | 3 | √3 |
| 1 | √3 | 2*x + 1 | ||||
J = ln(x) − | *ln(x2 + x + 1) − | *arctg( | + C | |||
| 2 | 3 | √3 |