Liczby c(n,k)
olunia: Na ile sposobów można posadzic 10 osób przy 3 okrągłych stolikach zakładając , że przy każdym
stoliku może siedziec dowolna ilośc osób i ma znaczenie kto obok kogo siedzi , gdy :
a) żaden stolik nie jest pusty
b) możliwe , że stoliki są puste . Rozważ dwa przypadki , gdy stoliki są rozróżnialne i
nierozróżnialne
undefined
21 maj 12:55
kochanus_niepospolitus:
I co ... jakieś pomysły masz?
21 maj 14:36
21 maj 14:47
olunia: ale czy s(n,k) to to samo co c(n,k) ?
undefined
21 maj 15:24
Pytający:
Cytat z podesłanego linku: "(...) oznaczane też symbolem c(n, k)".
Czyli:
c(n,k)=|s(n,k)|
21 maj 16:36
olunia: więc w podpunkcie a) c(10,3) i teraz to muszę wyliczyc. Tylko jest na to jakiś sposób ?
czy mam to rozwiązywac w ten sposób:
[x]10=x*(x−1)*(x−2)*....*(x−9) ?
proszę o pomoc
undefined
21 maj 18:06
Pytający:
Można policzyć ze wzoru rekurencyjnego, ale to dość żmudne i łatwo się pomylić.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Liczby_Stirlinga
Czyli:
c(n,0)=0
c(n,n)=1
c(n,k)=(n−1)*c(n−1,k)+c(n−1,k−1)
Na piechotę rozpisanie sobie takiego trójkąta jak w linku jest chyba najprostsze.
a)
Wszystkie stoliki niepuste, stoliki nierozróżnialne:
c(10,3)=1172700
https://www.wolframalpha.com/input/?i=%7Cstirlings1%5B10,3%5D%7C
Wszystkie stoliki niepuste, stoliki rozróżnialne:
c(10,3)*3!=7036200
https://www.wolframalpha.com/input/?i=%7Cstirlings1%5B10,3%5D%7C*3!
21 maj 18:26
olunia: Bardzo dziękuje !

undefined
21 maj 18:29
Pytający:
Proszę bardzo!
Podeślij jeszcze podpunkt b, to potwierdzę, że dobrze robisz.
21 maj 18:36
olunia: Właśnie się zastanawiam co wykombinowac z tymi pustymi stolikami . Jakie działanie to może
rozwiązac
undefined
21 maj 18:52
olunia: c(10,3)!
undefined
21 maj 18:58
Pytający:
To tak, jakbyś rozsadzała ludzi na 1 lub 2 lub 3 stoliki. Na 3 rozsadzałaś w podpunkcie a. Tu
musisz zsumować przypadki.
21 maj 19:12
olunia: czyli ?
undefined
21 maj 19:29
olunia: c(10,3)=1172700 + c(10,3)*3!=7036200
undefined
21 maj 19:35
olunia: c(10,3)+c(10,2)+c(10,3 ) ?
pomóz bo sie już plątam
undefined
21 maj 19:58
Pytający:
Dobra, nie męcz się.

b)
Stoliki mogą być puste (od 1 do 3 niepustych), stoliki nierozróżnialne:
∑(k=1 do 3)(c(10,k))=2562156
https://www.wolframalpha.com/input/?i=sum+k%3D1+to+3+of+%7Cstirlings1%5B10,k%5D%7C
Stoliki mogą być puste (od 1 do 3 niepustych), stoliki rozróżnialne:
| | | |
∑(k=1 do 3)( | *c(10,k)*k!)=14284296 |
| | |
https://www.wolframalpha.com/input/?i=sum+k%3D1+to+3+of+binomial(3,k)*%7Cstirlings1%5B10,k%5D%7C*k!
Osoby numerujemy 1,2,...,10.
W przypadku stolików nierozróżnialnych, zobrazujmy to tak:
Na każdym stoliku stoi tulipan.
c(10,3) to podział na 3 cykle, np.:
[1][2,3,4][5,6,7,8,9,10]
[1][2,4,3][5,6,7,8,9,10] itd.
Wtedy każdy taki cykl wyznacza osoby siedzące w danej kolejności przy danym stole (obojętnie
którym, tym z tulipanem).
Jeśli jeden stół jest pusty (znowuż obojętnie który − wszystkie są z tulipanami), wtedy
rozsadziliśmy wszystkie osoby przy 2 stołach na c(10,2) sposobów.
[1][2,3,4,5,6,7,8,9,10] <− przykładowy podział
Jeśli dwa stoły są puste (znowuż obojętnie które − wszystkie są z tulipanami), wtedy
rozsadziliśmy wszystkie osoby przy 1 stole na c(10,1) sposobów. // ciekawostka: c(n,1)=(n−1)!
[1,2,3,4,5,6,7,8,9,10] <− przykładowy podział
Łącznie: c(10,3)+c(10,2)+c(10,1).
W przypadku stolików nierozróżnialnych, zobrazujmy to tak:
Na jednym stole stoi tulipan, na kolejnym róża, a na ostatnim żonkil.
Mając nasze c(10,3) podziałów na 3 cykle (3 grupy osób ustawionych w koło z ważną kolejnością)
musimy wybrać dla kolejnych grup stół. Dlatego będzie c(10,3)*3!, jak w podpunkcie a.
Mając nasze c(10,2) podziałów na 2 cykle (2 grupy osób ustawionych w koło z ważną kolejnością)
| | | |
musimy wybrać 2 z 3 stołów, przy których te osoby usiądą, na | sposobów oraz dla |
| | |
| | | |
kolejnych grup osób wybrać stół. Dlatego będzie | c(10,3)*2!. |
| | |
Mając nasze c(10,1) podziałów na 1 cykl (grupa osób ustawionych w koło z ważną kolejnością)
| | | |
musimy wybrać 1 z 3 stołów, przy których te osoby usiądą, na | sposobów oraz dla |
| | |
| | | |
kolejnych grup osób wybrać stół. Dlatego będzie | c(10,3)*1!. |
| | |
| | | | | | | |
Łącznie: | *c(10,3)*3!+ | *c(10,2)*2!+ | *c(10,1)*1!. |
| | | | |
21 maj 20:18
Pytający:
I polonistą nie jestem (matematykiem też nie), ale chyba się plączesz, a nie plątasz.
21 maj 20:23
Pytający:
I tam, gdzie są różne kwiatki miało być (ach, kopiuj−wklej):
"W przypadku stolików
rozróżnialnych, zobrazujmy to tak:"
i w kolejnych przypadkach (łącznie jest dobrze napisane):
21 maj 20:30