Pole i Obwód
Monika:

Mam problem:
Oblicz: Pole i Obwód trójkąta ABC
*specjalnie nie przedłużałam wysokości by było widać że tam jast kąt prosty
21 maj 12:19
Monika: Zapomniałam podpisać ABC
21 maj 12:22
Liczby R: jest takie twierdzenie ktore mowi ze :
W trojkacie prostokatnym wysokosc jest rowna srednie geometrycznej odcinkow na jakie
podzielila przeciwprostokatna
Dlugosc przeciwrostokatnej to 4+x
6=√4*x i x>0
36= 4x to x=9
Dalej sama .
21 maj 12:25
Liczby R:

Potem Ac i Bc z Pitagorasa liczysz i masz obwod
Pole to juz latwo
21 maj 12:30
Monika: no wiec pole napewno równa sie 27 j2
21 maj 12:31
Liczby R:
21 maj 12:32
Monika: no jak nie
]
21 maj 12:33
Monika: przeciez robie a*h/2
czyli 13*6/2
czyli 39?
21 maj 12:34
Liczby R: No nie .
liczysz z wzoru na pole trojkata
P= 0,5*a*h z tym u nas bedzie P= 0,5*c*h gdzie AB=c=13 i h=6
21 maj 12:35
Liczby R: Tak P=39j2
21 maj 12:36
Monika: czm 0,5?
21 maj 12:37
Monika: aa oki teraz biore sie za obwod
21 maj 12:37
Monika: obw równa sie 22?
21 maj 12:39
Liczby R: 
Licz dlugosc boku AC
21 maj 12:41
jc: Co to jest j2?
21 maj 12:43
Monika: jednostki kwadratowe,
bo nie ma podane czy to metry i czy cm itp
21 maj 12:44
Monika: AC = √52
21 maj 12:44
Monika: BC = √117
21 maj 12:44
Monika: do tego dodac nasze 13 z AB i wyjdzie 26 a nie 22
21 maj 12:45
Monika: znów zapomniałam że AB równa sie 13 a nie 9
21 maj 12:46
jc: To dlaczego nie ma 6j i 4j, tylko 6 i 4?
21 maj 12:47
Liczby R: Moniko jakim cudem ?
Przeciez √52 czy √177 to sa liczby niewymierne
np 52= 2*26= 2*2*13= 4*13
to √52= √4*13= √4*√13= 2√13
tak samo rozpisz √117 =
117= 3*39= ....
21 maj 12:49
Monika: bo to jest nie wazne chodzi o to by zaznaczyc ze pole wyraza sie w jednostkach kwadratowych
21 maj 12:49
Liczby R: Moniko powinno sie zapisac P=39[j2]
21 maj 12:51
Monika: moze tak napisze jak ja to zrobiłam
policzyłam bok AC z Pitagoras 42+62=c2
wyszło mi √52
policzyłam bok BC z Pitagorasa wyszło mi √117
a obw. AB + AC + BC = 13 + √52 + √117 = 13 + √169 = 13 + 13 = 26
21 maj 12:52
karty do gry: Przeciwprostokątna : 13
Wysokość na nią opuszczona : 6
Przyprostokątne : a , b
| | 1 | | 1 | |
Szukamy a + b + 13 oraz P = |
| ab = |
| 13 * 6 = 39 ⇒ ab = 78 |
| | 2 | | 2 | |
a + b + 13 = |a + b| + 13 =
√(a+b)2 + 13 =
√ a2 + b2 + 2ab + 13 =
=
√ 132 + 2 * 78 + 13 = 13 +
√325 = 13 +9 5
√13.
21 maj 12:53
karty do gry: wywal 9 na końcu.
21 maj 12:53
Monika: a rzeczywiscie moj bład z tym [j2]
21 maj 12:53
Monika: czyli tak jak napisałam do góry jest źle?
21 maj 12:55
Liczby R: Karty do gry a co bylo zlego w moim tlumaczeniu ze postaniles zainterweniowac ?
21 maj 12:56
jc: Myślę, że to jednak jest ważne.
Wcześniej jest napisane c=13, h=6, P=ch/2, a więc 39 = 39 j2, j=1, to po co pisać j2?
Może w szkole nie odejmują za to punktów ...
21 maj 12:57
Liczby R: jest zle bo nikt Ci tego nie napiszse ale p[52}+√117≠√169
tak dodawac pierwiastkow nie wolno
21 maj 12:57
Monika: ja nwm wiem ze przy polu pani kaze nam to pisac
21 maj 12:58
Monika: szczerze tłumaczenia karty do gry nie rozumiem a liczby r czy mógłbyś kontynuowac tłumaczenie i
powiedz mi dlaczego moj sposob jest zły
21 maj 12:59
Liczby R: ja rozumiem ale nie wiem czy Ty zrozumiesz wiec moze zostan przy swoim
Juz CI napisalem w poscie 12 : 57 dlaczego zle
Tak nie wolno dodawac pierwiastkow
21 maj 13:03
Monika: oki postaram sie jakos wyliczyc
21 maj 13:08
Monika: db mam tak obw.
13 + 2√13 + 3√13
21 maj 13:11
Monika: czyli obw = 18√13
21 maj 13:12
Monika:
21 maj 13:12
Panda: nie obw wynosi 13 + 5√13
21 maj 13:20
Panda: 13 i √13 to nie jest to samo
21 maj 13:21
Monika: aa oki
21 maj 13:35