Całka podwójna ograniczona prostą i osiami współrzędnych
Darkoozz:

Hej,
chciałbym prosić o pomoc w znalezieniu błędu w moich obliczeniach.
Mam takie zadanie:
Obliczyć całke podwójna ∫∫(5x
2−2xy)dxdy w trójkącie ograniczonym prostą x+2y=2 i osiami
współrzędnych
Obszar który całkuje:
0≤x≤1
0≤y≤−1/2x+1
∫(5x
2−2xy)dy = 5x
2y−xy
2
Z oznaczonej wyszło mi −11/4x
3+6x
2−x
Potem nieoznaczona
∫(11/4x
3+6x
2−x)dx =−11/16*x
4+2x
3−1/2x
2
I oznaczona wychodzi mi 13/16 a powinno być 3.
Sprawdzałem obliczenia na kalkulatorach online i niby są dobrze, czyżby błąd tkwił w obszarze
całkowania?
=−