Znajdź liczbę n, że ... podzielna
krzysztof99: Znajdź największą liczbę n>2, dla której istnieje liczba postaci a1a2...an, która jest
podzielna przez liczbę a2a3...an, przy czym cyfry a1, a2 i an są niezerowe
21 maj 10:34
Adamm: an+10an−1+...+10n−2a2|an+...+10n−1a1 ⇔
⇔ an+10an−1+...+10n−2a2|10n−1a1
skoro an≠0 to musi być również
an+10an−1+...+10n−2a2|a1
ale musi być również an+10an−1+...+10n−2a2<a1 ponieważ a1>0
skąd n≤2
wystarczy znaleźć taką liczbę
21 maj 12:02
Adamm: n>2, więc jeśli to co napisałem jest poprawne, to taka liczba nie istnieje
21 maj 12:04
krzysztof99: Ale zauważmy też że dla a1=1, a2=2, a3=5, mamy 25|125
21 maj 13:24
Adamm: tak, faktycznie
błąd leży tutaj
"skoro an≠0 to musi być również
an+10an−1+...+10n−2a2|a1"
21 maj 14:35
Adamm: jeśli an nie jest parzyste, ani an nie jest podzielne przez 5, wtedy rozumowanie działa
skąd wniosek że an musi być parzyste lub podzielne przez 5
21 maj 14:37
krzysztof99: Zatem największą taką liczbą n jest... , bo to dalej jeszcze daleko od rozwiązania
21 maj 15:32
Adamm: wiem, wiem
myślę
21 maj 15:39
krzysztof99: Ktoś jeszcze chętny może do pomocy
21 maj 16:04
mat: nie rób spiny, sam coś też pomyśl
21 maj 16:09
Krzysztof99: Siedzę nad tym 4 dni więc zweacam się tu do Was bo mi coś nie szło
21 maj 16:15
Adamm: ale skoro nikt nie odpisuje to znaczy że nikt nie rozwiązał
cierpliwości chłopie
21 maj 16:16
Krzysztof99: Oki, dobra to teraz już spokojnie czekam
21 maj 16:26
mat: Nie ma takiego n

Liczby postaci 11000....01 są podzielne przez 100...01
bo 1000...01 *11 = 1000..01*(10+1)=100...010+1000..01 =11000...01
21 maj 16:55
mat: np
110000000000001/10000000000001=11 itd
21 maj 16:55
Adamm: mat, 1000...01*11=11000...11≠to co napisałeś
21 maj 16:58
mat: tak pomlilem sie, tam mialo byc oczywiscie
11000...01*11
21 maj 16:58
mat: nie! Czekaj
21 maj 16:59
mat: dobrze jest, dpotrzymuje 100..01*11=1100..01
21 maj 17:00
mat: niee!
21 maj 17:01
mat: czekaj, jakos mi to wychodzilo, chyba ze cos zle patrzylem
21 maj 17:01
21 maj 17:02
mat: 1125/125=9
91125/1125=81
Nie wiem, jakoś nie widze tego momentu, w którym by juz sie nie dalo
21 maj 17:32
mat: może ktoś cos wymysli
21 maj 17:33
Krzysztof99: Ktoś jakiś pomysł? Dzięki tym co próbowali, właśnie mat też tak szedłem i donikąd nie zaszedłem
właśnie...
21 maj 19:06
Rafal: a110n−1+x=y
x|y ⇒ y=mx
a110n−1+x=mx
a110n−1=x(m−1)
Skoro liczba x nie kończy się cyfrą 0, to nie dzieli się przez 10.
Załóżmy, że a1≠2 i a1≠5. Wówczas jeśli x=a1*5k, to m−1=5n−1−k*2n−1. Jednocześnie
m<100, więc n<7, co by się zgadzało, bo dla n=6 mamy następujące liczby spełniające warunki
zadania:
515625
721875
928125
a dla n=7 program już nie wyświetla nic. Pewnie podobnie można rozumować w pozostałych
przypadkach. To tak na szybko, więc dobrze by było, gdyby ktoś sprawdził.
21 maj 19:53
Rafal: Trochę skłamałem, powinno być 2n−1≤64=26 ⇒ n≤7 (dla n=7 też kilka liczb znalazłem).
21 maj 20:13
Krzysiek: 7109375
9140625
21 maj 22:42
krzysztof99: I jak?
22 maj 15:35