| 5 | 1 | |||
Dane: h = 12 cm, sinα = | V = ? V= | a2h | ||
| 13 | 3 |
| |||||||
= sinα | |||||||
| hb |
| 5 | ||||||||
= | |||||||||
| hb | 13 |
| 13a | ||
5hb = | /:5 | |
| 2 |
| 13a | 1 | 13a | ||||
hb = | * | = | ||||
| 2 | 5 | 10 |
| a | ||
h2 + ( | )2 = hb2 | |
| 2 |
| a2 | 13a | |||
144 + | = ( | )2 | ||
| 4 | 10 |
| a2 | 169a2 | |||
144 + | = | |||
| 4 | 100 |
| 169a2 | a2 | |||
− | = 144 /*100 | |||
| 100 | 4 |
| 1 | ||
V = | *100*12 = 400[cm3] | |
| 3 |
ale dzięki
| 1 | ||
Pc = a2 + 4* | *a*hb | |
| 2 |
| 13a | ||
hb = | = 13cm | |
| 10 |