Całka podwójna ograniczona krzywymi
Darkoozz: Hej,
Czy mógłby ktoś pomoc z poniższa całka podwójna?
∫∫xy2dxdy obszar ograniczonymi krzywymi x=y(3) x=1 x+y=0
Obszar d:
0≤x≤1
−x≤y≤x1/3
Całka oznaczona:
∫x1/3−x(xy2)dy=1/3x2+1/3x4
Całka oznaczona
∫10(1/3x2+1/3x4)dx=1/9+1/15=24/135
A poprawny wynik to 8/45..
Próbowałem już kilka razy i za każdym razem wychodzi mi to samo, czy mógłby ktoś zerknąć i mnie
naprowadzić w którym miejscu robie błąd?
Z góry dziekuje
21 maj 00:17
Adamm: 8/45=24/135
21 maj 00:20
Darkoozz: Hahah no nie wierze, już sie sam w tym wszystkim gubie za dużo jak na jeden dzień. Dzięki
wielkie
21 maj 00:25