| v1*t1+v2*t2 | ||
Vsr= | ||
| t1+t2 |
| v1+v2 | ||
vsr≠ | ||
| 2 |
| v1t1+v2t2 | v1+v2 | ||
= | |||
| t1+t2 | 2 |
ogólnie, to na przedziale a do b można policzyć wartość średnią prędkości, lub
jakiejkolwiek innej funkcji, dzieląc pole między funkcją a osią OX, przy czym
gdy funkcja jest ujemna, pole bierzemy ze znakiem − , przez b−a
np. jeśli v=t−2 to jeśli chcielibyśmy policzyć wartość średnią od t=1 do t=2 to
| 1 | ||
liczymy P=− | a przedział jest długości 2−1=1, więc wartość średnia dla tego | |
| 2 |
| 1 | ||
przedziału wynosi − | ||
| 2 |
| 1 | ||
vśr= | ∫abvdt | |
| b−a |
inny przykład
załóżmy że chcemy policzyć wartość średnią od t=1 do 3 gdy prędkość wyraża się przez
v=t2
wtedy podstawiając do wzoru mamy
| 1 | ||
vśr= | ∫13t2dt=13/3 | |
| 2 |