Dla jakich wartości parametru p równanie
K: Dla jakich wartości parametru p równanie x4−(p+1)x2+p2−1=0
a) nie ma rozwiązań
b) ma dokładnie jedno rozwiązanie
c) ma dokładnie dwa różne rozwiązania
d) ma dokładnie trzy różne rozwiązania
e) ma dokładnie cztery różne rozwiązania
Prosiłbym o pomoc w wyznaczeniu warunków do każdego podpunktu, co trzeba uwzględnić przed
rozwiązywaniem takiego równania. Chciałbym po prostu wiedzieć czy niczego nie pomijam podczas
rozwiązywania tego typu zadań.
20 maj 23:01
Liczby R: jest to rownanie dwukwaratowe
robisz podstawienie x2=t i liczysz delte , i wyznaczasz t1 i t2
a) Δ<0
b) t1=0 i t2<0
moze dalej pomysl sam
20 maj 23:41
K: t2−(p+1)t+p2−1=0
c) wyznaczyłbym.
Δ>0, t1=t2; t3=t4; z wzorów vietea t1t2<0 lub, Δ>0, p=−1, t1t2<0
d)
Δ>0, t1=t2≠t3
e)
Δ>0, t1≠t2≠t3≠t4, t1t2<0
Ale raczej to nie są wszystkie możliwości, które zachodzą dla tych przykładów.
20 maj 23:53
K: Te przykłady, które wypisałem są dobrze?
21 maj 12:24