Kwadrat liczby
Antonni: czy moze mi ktos wytlumaczyc jak zrobic to zadanie ?
Podaj takie dwie cyfry x i y aby liczba xxyy byla kwadratem liczby naturalnej
20 maj 22:39
Mila:
x=7, y=4
7744=882
jest na forum rozwiązane, szukaj.
20 maj 22:47
Adamm: 1100x+11y=11*(100x+y)
zatem 11|100x+y ⇔ 11|x+y
więc x+y=1 lub x+y=11
jeśli x+y=1 to musi być x=1 oraz y=0, ale 1100 nie jest kwadratem
więc x+y=11
teraz mamy tylko kilka opcji
x=2, y=9
x=3, y=8
x=4, y=7
...
x=9, y=2
w sumie 8 przypadków
20 maj 23:01
Adamm: a biorąc pod uwagę że kwadrat daje resztę 0 lub 1 z dzielenia przez 4
x=3, y=8
x=4, y=7
x=7, y=4
x=8, y=3
i mamy 4 przypadki
20 maj 23:05
Mila:
20 maj 23:11
Antonni: dzieki za rozpisanie
20 maj 23:43