matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ekstremum
damian:
Pomoże ktoś znaleźć ekstremum
a) y= ln
2
x − 2lnx b) y= arctgx − ln
√
1+x
2
24 sty 21:58
paziówna:
a) f'(x) = 0
1
2
2lnx*
−
= 0
x
x
2lnx − 2
= 0
x
lnx − 1
= 0
x
lnx = 1 x = e rozpatrz przedziały (−
∞
, e) i (e,
∞
)
24 sty 23:31