egzamin
Ile: Czy dobrze rozwiązałem zadanie:
Egzamin pisało 110 uczniów.Oceny dobre otrzymały 32 osoby czyli 20% dziewcząt i 1/3 chłopców.
Ile dziewcząt i ilu chłopców pisało ten egzamin?
Robię tak, ale nie wiem czy tak jest ok:
32*3=96− 60% dziewczyn i 100% chłopców
110−96=14 czyli 40% dziewczyn
14:2=7 czyli 20% dziewczyn
7*5=35− 100% dziewczyn
110−35=75 czyli 100% chłopców
zatem 35 dziewczyn i 75 chłopców pisało ten egzamin
20 maj 21:12
Adamm: 110=x+y
0,2x+y/3=32
x+5y/3=160
5y/3=50
y=30
x=80
30 chłopców i 80 dziewcząt
20 maj 21:49
Adamm: pomyłka
110=x+y
0,2x+y/3=32
x+5y/3=160
2y/3−50
y=75
x=35
wyszło tak samo
20 maj 21:51
arnold: a czy moj zapis jest dobry?
20 maj 22:03
Adamm: będę szczery, nie rozumiem twojego zapisu
20 maj 22:04
Ile: To mój zapis... myślałem, że procentowe główkowanie doprowadzi do tego... tak na logikę.
Zdałbym u pana?
20 maj 22:05
Adamm: nie jestem nauczycielem, nie mam wykształcenia by uczyć
z tego co wiem to Eta jest, jej się możesz zapytać
20 maj 22:08
Ile: bo to było na klasówce... i nie wiem czy dobrze zfrobiłem...
20 maj 22:14
Ile: a jak Panią mogę zapytać?
20 maj 22:15
Adamm: czasami wchodzi na forum
jak będzie to możesz
20 maj 22:17
Mila:
Sposób dobry, nie wiem tylko , czy uczący zechce się zagłębiać w Twoje rozumowanie.
Wykorzystana proporcjonalność prosta.
20 maj 23:09
Mila:
I poszedł spać.
20 maj 23:34
Ile: Dałaby mi Pani maksymalną ilość punktów? To dla mnie ważne...
21 maj 09:25
Mila:
Tak.
21 maj 11:22