Iloczyn katrezjanski
nocnaćma: Do zbioru A nalezy n elementow
Do zbioru B nalezy p elemnetow
Ile elementow nalezy do zbioru AxB?
Tych elementow jest np
Drugie zadanie
Udowodnij z eiloczyn katrezjanki zbiorow jet prawostronnie i lewestronnie rozdzielny
wzgledem sumy i iloczynu zbiorow tzn ze dla dowolnych A B C prawdziwe sa wzory
a) (AUB)xC= (AxC)U(BxC)
b) (A∩B)xC= (AxC)∩(BxC)
c) Cx(AUB)= (CxA)U(CxB)
d) Cx(A∩B)= (CxA)∩(CxB)
20 maj 21:07
Adamm: pierwsze, ok
a) (x; y)∊(A∪B)xC ⇔ x∊A∪B ∧ y∊C ⇔ (x∊A ∨ x∊B) ∧ y∊C ⇔ (x∊A ∧ y∊C) ∨ (x∊B ∧ y∊C)
(x; y)∊(AxC)∪(BxC) ⇔ (x; y)∊AxC ∨ (x; y)∊BxC ⇔
⇔ (x∊A ∧ y∊C) ∨ (x∊B ∧ y∊C)
no i stąd są sobie równoważne
skoro dla każdego x jeśli należy do jednego to i do drugiego, to muszą być równe
20 maj 22:03
nocnaćma: Czyli definicje sumy i iloczynu zbioru i iloczynu kartezjanskiego nalezy zastosowac ?
Dzieki
20 maj 22:08