schemat
nahh: Suma n początkowych wyrazów ciągu (an) dana jest za pomocą wzoru Sn = 2n
2
Czy jest to ciąg arytmetyczny?
Mam w podręczniku schemat, jak takie zadanie zrobić, ale go nie rozumiem
a
1=S
1=2
Dla n>1 wyraz an możemy wyznaczyć ze wzoru an=S
n− S
n−1=4n−2
Potem jest że a
n+1=4n+2
Rożnica a
n+1−a
n=4
no i a
2−a
1
Nie rozumiem kompletnie nic od tego wzoru S
n−S
n−1, może jeśli mi to ktoś wytłumaczy, to
resztę zrozumiem
20 maj 17:42
karty do gry: Wystarczy zapamiętać wzór :
an = Sn − Sn − 1
Potem to standardowe zadanie na ciąg arytmetyczny.
20 maj 17:45
nahh: Już zrozumiałam, nie było pytania. Dziękuję
20 maj 17:51
nahh: chociaż mam jeszcze jedno pytanie: czemu trzeba zapisywać, że dla n>1? Czemu n=1?
20 maj 17:57
mat: bo skoro a
n=S
n−S
n−1
to co to by bylo a
1 (wg tego wzoru)?
a
1=S
1−S
0
S
0=
20 maj 18:00
karty do gry: dla n = 1
a1= S1 − S0
Umiesz wyjaśnić znaczenie S0 czyli sumy 0 wyrazów, zatem wzór :
an = Sn − Sn − 1 jest prawdziwy dla n > 1
20 maj 18:01