rownanie
kulak: równanie
log3x2=log3(x+2)
x2>0 ∧ x+2>0
x>0 x>−2
D: x∊(0,+∞)
log3x2=log3(x+2)
x2=x+2
x2−x−2=0
△=9
√△=3
x1=−1
x2=2 ∊D
czemu w odp jest x{∊−1,2}
20 maj 17:13
Adamm: x∊{−1; 2} ⇔ x=−1 lub x=2
20 maj 17:14
kulak: | | 1 | | 1 | |
log |
| (1−x2)=log |
| (x−5) |
| | 5 | | 5 | |
1−x
2>0 ∧ x−5>0
x<1 v x>−1 x>5
jak będzie dziedzina
20 maj 17:31
karty do gry: x
2 > 0 ⇒ x > 0
20 maj 17:31
mat: x2>0 oznacza, że x≠0
20 maj 17:35
mat: 1−x2>0 oznacza, ze x∊(−1,1)
x−5>0 oznacza, że x>5
więc Dziedzina to zbiór pusty
20 maj 17:37
kulak: D
2−x>0
−x>−2
x<2
D x∊(−
∞,2)
2=10x
Git
20 maj 18:08
20 maj 18:20
20 maj 18:20
kulak: log
x−42x=2
20 maj 18:34
Adamm: x−4>0, x−4≠1, 2x>0
2=logx−4(x−4)2
czyli równanie to
2x=(x−4)2
20 maj 18:39
kulak: logx(4x2+x−4)=3
20 maj 19:56
kulak: log
4(log
3x)=0 Jak to zrobić
20 maj 20:15
Metis: Analogicznie jak poprzednie
20 maj 20:17
kulak: dobra chyba tak
log4(log3x)=0
log4(log3x)=log41
log3x=1
31=x
x=3
20 maj 20:20
nocnaćma: Brak zalozenia
20 maj 20:27
kulak: x>0
x∊(0,+∞)
20 maj 20:33
Adamm: jeszcze
log3x>0
20 maj 20:37
nocnaćma: Liczba logarytmowana jest tutaj log3x i ona musi byc >0
20 maj 20:39
kulak: log[3+2log(1+x)=0
założenie
log
10(1+x)>0
log
10(1+x)>log
101
1+x>1
x>0
x∊(0,+
∞)
ta
20 maj 20:49
Adamm: nie
3+2log(1+x)>0 oraz 1+x>0
20 maj 20:56
nocnaćma: cala liczba logarytmowana jest tutaj
3+2log(1+x)
Teraz 1+x>0 to wynika z definicji logarytmu
i takze
3+2log(1+x)>0 tez zdefinicji logarytmu
2log(1+x)>−3
log(1+x)2>−3 (potrafisz dalej ?
20 maj 20:57
kulak: log(x−3)−log(2−x)=log(x
2−4)
x−3>0 ∧ 2−x>0 ∧ x
2−4
x>3 x<2 x=2 x=−2
(x−2)(x+2)>0
x>2 x>−2
x∊(−
∞,−2)∪(3,+
∞)
log(x−3)−log(2−x)=log(x
2−4)
x−3=2x
2−8−x
3+4x
x
3−2x
2−4x+x+8−3=0
x
3−2x
2−3x+5=0
nie wiem co dalej
20 maj 23:03
Adamm: źle wyznaczona dziedzina
20 maj 23:07
kulak: tzw

jaka jest dobra
20 maj 23:15
Adamm: x∊∅
20 maj 23:18