pomoc
Krycho: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym
an = 7 − 2n/5
którym wyrazem tego ciagu jest liczba 1 ?
ile wyrazów dodatnich ma ten ciag ?
24 sty 21:48
Polenia: Do 1, to musisz obliczyć to :
7−2n/5=1 (jak wyliczysz n, to wyjdzie Ci odpowiedni wyraz)
a jeśli chodzi o 2 to :
policz sobie wyraz 2, 3 ... i zobacz, kiedy pojawi się wynik na minusie, chyba tego tłumaczyć
nie muszę ?
24 sty 21:51
Krycho: Kurde nie wiem jak to policzyć
24 sty 22:37
Krycho: aaa teraz widzę
Dlaczego an wynosi 1 ?
24 sty 22:39
Anna: 35 − 2n = 5
2n = 30 ⇒
n = 15.
Liczba 1 jest 15−ym wyrazem ciągu.
| | 2n | |
2) an > 0 ⇒ 7 − |
| > 0 /*5 |
| | 5 | |
35 − 2n > 0
−2n > −35 /:(−2)
n< 17,5 i n∊ N
+ ⇒ n ∊ {1,2,3,...,17}
Odp. Ciąg ten ma 17 wyrazów dodatnich.
24 sty 22:46
Anna: Odp. na Twe pytanie: a
n = 1, gdyż badamy, który wyraz ciągu jest równy 1.
24 sty 22:48
Krycho: aa dziękuje ślicznie
24 sty 23:20
Anna:
25 sty 00:10