matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice
Lokares:
Oblicz granice. lim dąży do 2
(x
2
−4x+4)
x−2
czyli to bedzie: =
2
2
−4*2+4
2−2
=
4−8+4
0
=0 ?
20 maj 15:59
mat:
x
2
−4x+4=(x−2)
2
, więc
x
2
−4x+4
(x−2)
2
=
=x−2
x−2
x−2
i dopiero teraz mozesz napisać 2−2=0
20 maj 16:02