ciągi
nahh: suma dwudziestu pięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa jego trzynastemu
wyrazowi. Oblicz stosunek wartości pierwszego wyrazu do róznicy ciągu oraz trzynasty wyraz
może ktoś mi wyjaśnić jak to po kolei zrobić? Robiłam układem równań, ale szkoda gadać...
20 maj 15:54
nahh: pomoże ktoś?
20 maj 16:21
'Leszek: | | a1 + an | |
Sn = |
| * n , oraz an = a1 + (n−1)*r |
| | 2 | |
| | 2a1 + (25−1)*r | |
Czyli S25 = |
| *25 = a1 + 12*r ⇒(2a1 + 24*r ) *25 = 2a1 +24*r |
| | 2 | |
Sprzecznosc , sprawdz tresc zadania .
20 maj 16:26
nahh: wszystko dobrze napisałam
20 maj 16:37
nahh: mi też tak wyszło, a odpowiedz to a1/r=−12; a13=0
20 maj 16:39
'Leszek: Jezeli tresc zadania jest taka jak podalas to z tej sprzecznosci jedyny wniosek , ze a13 = 0
Czyli a1 + 12*r =0 ⇒ a1/r = − 12
20 maj 16:44
nahh: czemu a13=0
20 maj 16:52
nahh: hmm?
20 maj 17:22
'Leszek : Napisalem Ci ze wychodzi sprzecznosc : ( a1 + 12*r) *25 = a1 + 12*r ⇒ a1 + 12*r = 0
nie ma innej opcji , czyli a13 = 0 i dalej a1/r = − 12
20 maj 17:25