Pole równoległoboku
grzes:

Pomocy
Oblicz Pole równoległoboku
20 maj 15:16
'Leszek: Zastosuj wzor P = a*b*sin α
20 maj 15:22
Monika: 8*2*sin120 = 16*sin120 = 16*sin(180 − 60) = 16 * u√3/2 = 8√3 dobrze?
20 maj 15:34
'Leszek: Dobrze !
20 maj 15:39
grzes: mam pytanie a dalczego akurat sinus a nie cos lub tg?
20 maj 15:56
'Leszek: Taki jest wzor , wyprowadzenie wzoru znajdziesz w podreczniku .
20 maj 16:13
grzes: oki dzieki
20 maj 16:14
Antonni: Pole rownolegloboku to pole dwoch trojkatow
Pole trojkata to P=0,5*a*b*sinα
{Pole rownolegloboku to Pr= 2*0,5*a*b*sinα= a*b*sinα
20 maj 22:47