Równanie
anna: Dla jakich a∊R równanie
4x−2x+1+a=0
ma dwa rozwiązania?
20 maj 13:14
dociekliwy:
Podstaw 2x = t i warunek t > 0
20 maj 13:17
karty do gry:
4x − 2x + 1 + 1 = 1 − a
(2x − 1)2 = 1 − a
0 < 1 − a < 1
−1 < −a < 0
0 < a < 1
20 maj 13:21
dociekliwy:
A dlaczego 1 − a < 1 ?
20 maj 13:28
Adamm: bo ma mieć dwa rozwiązania
20 maj 13:32
'Leszek: 2x = t , t > 0
t2 − 2t + a = 0
Warunki rozwiazalnosci zadania :
1) Δ > 0
2) t1 + t2 > 0
3) t1 * t2 > 0
Odp. 0 < a < 1
20 maj 13:42
anna: dziękuję
20 maj 13:54
karty do gry: Rozumiem, że zrobiłem duży przeskok, ale można do tego dojść prostymi rachunkami.
(2x − 1)2 = 1 − a , a < 1
(2x − 1 − √1 − a)(2x − 1 + √1 − a) = 0
2x = 1 + √1 − a , 2x = 1 − √1 − a
Oba musza być dodatnie, więc wystarczy aby drugi był dodatni:
1 − √1 − a > 0
√1 − a < 1
(1 −a) < 1
a > 0 i a < 1, więc a ∊ (0,1)
20 maj 14:09
anna: dziękuję
20 maj 19:44