logarytmy
karol:

zapisz wyrazenie w postaci potegi liczby 5 . Prosze was o Pomoc
24 sty 21:44
Eta:
n√a= a
1/n
n√am= a
m/n
więc:
4√5= 5
1/4 √125=
√53= 5
3/2 3√25=
3√52= 5
2/3
| | 51/4*52*53/2 | |
czyli: |
| = 5(14+2 +32 −23)=
|
| | 52/3 | |
dodaj teraz te ułamki w wykładniku
k=
14+2 +
32−
23=.......
i podaj wynik
5
k
czy napewno na tym rys, jest 2
5 ? czy 5
2
24 sty 21:56
karol: przepraszam za pomylke tam zamiast 25 ma byc 25
24 sty 22:01
Eta:
To tak też się domyślałam
więc wyznacz tylko wartość "k" ( wykładnika potęgi liczby 5)
umiesz dodawać ułamki o różnych mianownikach ?

k=
73
odp:wyrażenie to można zapisać : 5
7/3
to wszystko
24 sty 22:52