matematykaszkolna.pl
ilość cyfr znaczących rozwinięcia dziesiętnego z_e_n_e_k: Chciałem zapytać czy do rozwinięcia dziesiętnego należy także to co jest przed przecinkiem. Pytam dlatego bo jeśli jest mowa o ilości cyfr znaczących rozwinięcia dziesiętnego (czyli to są pierwsze cyfry które nie są zerem) to nie wiem ile jest cyfr znaczących np. w ułamku 2,0345, pięć czy trzy.
20 maj 12:25
Adamm: 3
20 maj 12:28
z_e_n_e_k: To zero było niepotrzebne czyli 2,345 i pytanie czy są trzy czy cztery cyfry znaczące rozwinięcia dziesiętnego. Jesteś pewien że trzy ? Możesz podać jakieś źródło tej wiedzy ?
20 maj 12:36
20 maj 12:38
z_e_n_e_k: Patrzyłem tam już, tam jest akurat przykład gdzie przed przecinkiem jest zero, więc nie ma odpowiedzi na moje pytanie.
20 maj 12:43
Pytający: Rozwinięcie dziesiętne to "cała liczba" zapisana dziesiątkowo, a nie tylko część ułamkowa. 2,0345 ma 5 cyfr znaczących. 0,0345 ma 3 cyfry znaczące. Definicji nie znalazłem, ale przykład maturalny: https://www.cke.edu.pl/images/_EGZAMIN_MATURALNY_OD_2015/Arkusze_egzaminacyjne/2016/formula_od_2015/MMA-R1_1P-162.pdf W zadaniu 6 masz w poleceniu: "Zakoduj trzy pierwsze cyfry po przecinku nieskończonego rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku." Nie bez powodu napisali, że chodzi o część po przecinku.
20 maj 13:29