Planimetria
Ten który potrzebuje POMOCY: Poprawa zadania: Planimetria
Przyprostokątne trójkąta prostokątnego ABC są długości 8cm i 6cm. Oblicz długość
przeciwprostokątnej
którego pole jest 4 razy większe od pola trójkąta A'B'C'
20 maj 11:22
Ten który potrzebuje POMOCY: znów bład te ostatnie A'B'C' to to jest ABC
20 maj 11:25
Adamm:

trójkąty A'B'C' oraz ABC są podobne
P
A'B'C'=4P
ABC
więc skala podobieństwa k
2=4 ⇒ k=2 (skala nie może być ujemna)
z tw. Pitagorasa 8
2+6
2=10
2 więc |CB|=10
korzystamy z naszej skali, |C'B'|=2*10=20
20 maj 12:27