Fibbonaci
Benny: Dla
Adama:
| | | |
Udowodnij, że F2n=∑k=0n−1 | Fn−k |
| | |
19 maj 23:34
jc: Adamma? Poradzi sobie
19 maj 23:53
Adamm: treść taka jest?
bo prawa strona wyszła mi o jeden mniejsza
19 maj 23:54
jc: jest O.K.
20 maj 00:07
Adamm: nie, coś mi się pomyliło
F
2n=(φ
2n−Φ
2n)/
√5=((1+φ)
n−(1+Φ)
n)/
√5=
| | 1 | | | | 1 | | | |
= |
| ∑k=0n | (φk−Φk)= |
| ∑k=0n | (φn−k−Φn−k)= |
| | √5 | | | √5 | | |
=∑
k=0nF
n−k=∑
k=0n−1F
n−k
20 maj 00:07
Adamm: tutaj
φ=(1+√5)/2 oraz Φ=(1−√5)/2
20 maj 00:09
Adamm: | | | |
no i zapomniałem o | na końcu, szczegół |
| | |
20 maj 00:09
Benny: Coś ciasny mój umysł chyba teraz

F
2n=(φ
2n−Φ
2n)/
√5
Zakładam, że to ze wzoru ogólnego?
20 maj 00:17
Adamm: tak, dokładnie
20 maj 00:22
jc: Trochę inne spojrzenie.
M
2 = M + I
20 maj 00:28
Adamm: hmm
faktycznie

ciekawy sposób
20 maj 00:39
Benny: Ładnie, choć muszę to zobaczyć rano, bo mój mózg nie chce się ze mną bawić teraz
20 maj 00:43