matematykaszkolna.pl
Szeregi ...: Czy szereg jest zbiezny z ktorego kryterium to zrobic myslalam o porownawczyn ale nie wiem jak sie do tego zabrac
 4n 1 
1

tg

1+3n n 
19 maj 22:09
'Leszek: Wykonaj odpowiednie przeksztalcenie ulamka i wykorzystaj fakt ,ze
  tg ( 1/n)  
lim

→ 1 , dla n →
  1/n 
Jak dobrze rozpiszesz ro okazuje sie z kryterium porownawczego , ze szereg jest rozbiezny .
19 maj 22:47
Adamm: 'Leszek, lepiej nie mówić o porównawczym, tylko ilorazowym, bo potem nie wiedzą o co chodzi
19 maj 22:49
'Leszek: Ok ! nie wpisywalem po kolej wszystkich przeksztalcen podanego ulamka ,bo jest to uciazliwe, na kartce papierurobi sie to w ciagu 1 min a w tym edytorze o wiele dluzej , rowniez ta granice ktora podalem tez nalezalo by udowodnic , ale to wszystko niechzrobi student .
19 maj 22:53
Karolcia: tzn nie wiem jakie to ilorazowe xd mam po prostu to ograniczyc to z dołu i udowodnic ze ciag mniejszy jest rozbieżny tak? jeszcze tego nie rozpisywałam w ten sposób bo na poczatku ograniczyłam ciag z góry i potem to robiłam z Cauchyego i wychodziła mi 1 wiec to jakby nie rozstrzyga
19 maj 23:09
Adamm: szkoda, te jest najłatwiejsze tgx>x dla małych x
4n 1 1 

*

1+3n n 4n 
no i tyle
19 maj 23:16
Adamm: zła nierówność emotka
4n 1 4n 1 1 

*

*

=

1+3n n 23n n 2n7/12 
19 maj 23:19
Karolcia: to jest juz caly dowód? to wystraczy?
19 maj 23:20
Adamm: to nie jest dowód, ale uzasadnienie
19 maj 23:21
Karolcia: no tak ale po prostu teraz to zadanie wydaje sie juz proste bo u mnie rozpisywałam i mi zeszło na całą kartkę a i tak nie otrzymałam zadnego uzasadnienia
19 maj 23:27
Karolcia: dziękuję bardzo za pomoc
Adamm: chociaż w sumie, trochę to podbudujesz i masz dowód