ciągi pociągi
po prostu Michał: Dla chetnych − Ciagi (jeszcze przed tematem arytmetycznego i geometrycznego)
a
1 = 2, a
2 = 1
| 2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| , dla n ≥ 2 |
| an | | an−1 | | an+1 | |
Znajdz a
100
19 maj 21:38
das: −98
19 maj 22:19
Adamm: 1/a
n+2=2/a
n+1−1/a
n
rozpatrzy funkcję A(x)=∑
n=0∞(1/a
n+1)x
n=
=1/2+x+∑
n=0∞(1/a
n+3)x
n+2=
=1/2+x+∑
n=0∞(2/a
n+2−1/a
n+1)x
n+2=
=1/2+x+∑
n=0∞(2/a
n+2−1/a
n+1)x
n+2=
=1/2+2xA(x)−x
2A(x)
| | 1 | | n+1 | |
A(x)= |
| =∑n=0∞ |
| xn |
| | 2(1−x)2 | | 2 | |
sprawdzamy
2/(2/n)=n
| | n−1+n+1 | |
1/(2/(n−1))+1/(2/(n+1))= |
| =n |
| | 2 | |
ok.
zatem a
100=2/100=1/50
19 maj 22:23
po prostu Michał: nope.
19 maj 22:23
po prostu Michał: Adamm ma dobrze.
19 maj 22:23
po prostu Michał: jednakze to zadanie dla drugiej liceum wiec...
jakis "normalniejszy" sposob?
19 maj 22:24
Adamm: wiem, sprawdziłem
19 maj 22:24
Krzysiek: dowód;
n=n
| | 2 | |
udowodniliśmy, że an= |
| |
| | an | |
19 maj 22:30
po prostu Michał: ok fajno
to teraz dalej ciagi (juz po arytm. i geometr.)
Wykaż, że jeśli an jest geometryczny to
a1*a2*a3*...*an = (a1*an) n / 2
19 maj 22:41
po prostu Michał: oraz
Iloczyn 4 poczatkowych wyrazow ciagu geometr. o wyrazach dodatnich wynosi 324
Oblicz sume 6 poczatkowych wyrazow, jesli a1−a2=6
19 maj 22:42
Saizou :
Skoro an jest geometryczny to
a1=a
a2=aq
...
an=aqn−1
a1•a2•....•an=a•aq•...•aqn−1=anq1+2+...+n−1=anq(1+n−1)(n−1)/2=anqn(n−1)/2=
(a2qn−1)n/2=(a•aqn−1)n/2=(a1•an)n/2
19 maj 22:53