Średnią arytmetyczną wszystkich dodatnich liczb parzystych mniejszych od 50 jest
Morelka: Średnią arytmetyczną wszystkich dodatnich liczb parzystych mniejszych od 50 jest liczba...?
Mam coś takiego:
(2+4+...+46+48)/24
Jak to obliczyć? Dlaczego w mianowniku jest 24?
Proszę o pomoc.
19 maj 21:28
po prostu Michał: dodatnie liczby parzyste :
2 , 4 , 6 , 8 , ... , 46 , 48
jest ich dokladnie 50/2 = 25 (ale liczba "50" nie moze byc) wiec mamy 24 liczby.
zatem
19 maj 21:31
po prostu Michał: licznik to nic innego jak suma ciagu arytmetycznego
a
1 = 2, r = 2
19 maj 21:32
' Leszek: Te liczby tworza ciag arytmetyczny w ktorym a1 = 2 ,an = 48,
Zastosuj wzor an = a1 + (n−1)*2 , ⇒ n = 24, i zastosuj wzor na sume wyrazow ciagu
arytmetycznego.
19 maj 21:33
Morelka: Już wszystko rozumiem, dziękuję za pomoc
19 maj 21:34
' Leszek: Dla wprawy oblicz srednia arytmetyczna wszystkich liczb dwucyfrowych naturalnych
dodatnich podzielnych przez 3 .
Powodzenie !
19 maj 21:38
Morelka: Czyli:
(12+15+...+96+99)/...
Właśnie usiłuje obliczyć ile jest tych cyfr: 99−10=89 i teraz to podzielić przez 3? Nie wiem...
19 maj 21:50
po prostu Michał: mozesz zawsze policzyc ciagiem arytmetycznym
wiesz ze pierwsza czyli a1 = 12 oraz ostatnia czyli an = 99
oraz roznica r = 3
no to co? ze wzoru an = a1 + (n−1)*r znajdujemy "n"
czyli
99 = 12 + (n−1)*3
n = ...
19 maj 21:54
po prostu Michał: a jak juz to by bylo (99−10 +1 ) / 3
bo np. ile jest liczb od 1 do 3 ? mamy liczby 1 , 2 , 3
czyli 3, a to z kolei uzyskamy dzieki odjeciu 3 − 1 i dodaniu na koniec jedynki
czyli 3−1+1
ile liczb od 10 do 20 ? −−> 20 − 10 + 1 = 11
19 maj 21:55
Morelka: a90=12+(90−1)*3=279
S90=(12+279)/2 *3=436,5
Dziwny wynik wyszedł, dobrze zrobiłam?
19 maj 22:10
Morelka: Średnia arytmetyczna= 436,5/90=4.85
19 maj 22:11
po prostu Michał:
12 + 15 + ... + 96 + 99
99 = 12 + (n−1) * 3
87 = 3n − 3
| | | | 12+99 | |
sr. arytm. = |
| = |
| = 55,5 |
| | 30 | | 2 | |
19 maj 22:16
po prostu Michał: Przeczytaj co napisalem, pomysl, i sprobuj zrobic zadanie takie samo jak wczesniej tylko z
podzielnoscia przez 4 a nie 3.
19 maj 22:17
'Leszek: Morelko, masz pomylki rachunkowe
a1 = 12 , an = 99 , r= 3 , 99 = 12 + (n−1)*3 ⇔n = 30
Sn = (12+99)*30/2 = 1665 , Xsr = Sn/n = 1665/30 = 55,5
19 maj 22:20
Morelka: Średnia arytm. wyszła 54
19 maj 22:28
Morelka: No tak, już widzę, dziękuję
19 maj 22:29
'Leszek: Policz jeszcze raz ,wynik wynosi 55,5 , sprawdz !
19 maj 22:32
Morelka: Mam jeszcze wątpliwość, bo:
96=12+(n−1)*4
n=22
A gdybym chciała obliczyć ile jest tych cyfr tą drugą metodą, czyli:
(99−10+1)/4=22,5
Coś tu nie gra
19 maj 22:33
Morelka: Leszku, ja podałam wynik do tego samego zadania tylko z podzielnością przez 4
19 maj 22:35
po prostu Michał: oczywiscie z "tej drugiej" metody bierzemy zawsze podłoge (tzn. zaokraglamy w dol)
jesli wyjdzie 40,3 to bierzemy 40, jesli 22,5 no to 22
nawet jesli 22,9 to bierzemy 22.
Gdyz liczymy tylko czesc calkowita
19 maj 22:39
Morelka: Muszę to sobie jeszcze poukładać w głowie, bardzo dziękuję wszystkim za pomoc!
19 maj 22:41