algorytmy i struktury danych
jupit: chce zahashowac tablice struktur, ale nie jestem pewnien czy robie to prawidlowo tj.
zalozmy, ze struktura sklada sie z nazwy i wartosci liczbowej
np. struktura ( x=5, nazwa = 'abcd')
(zakladamy, ze nazwa sklada sie jedynie z liter alfabetu lacinskiego i duzych/malych liter tj.
52 opcje)
zaHashowanaWartosc = (int)a + (int)b*52 + (int)c*52*52 + (int)d*52*52*52
czy takie hashowanie zapewni niepowtarzalnosc dla danej nazwy?
19 maj 21:05
jupit: jeszcze takie pytanie:
co moge zrobic, aby zaHashowanaWartosc byla mniejsza? myslalem nad uzyciem modulo ale nie wiem
czy wtedy to nie bedzie zle
19 maj 21:09