Pomoc z zadaniem z trapezem prostokątnym opisanym na okręgu.
verlix:

Treść zadania:
Na okręgu opisano trapez prostokątny. Odległość środka okręgu od końca dłuższego ramienia
wynoszą 6 cm i 8 cm. Oblicz pole tego trapezu.
Sporządziłem sobie taki rysunek i z pitagorasa obliczyłem, że dłuższe ramię = 10. Tutaj
utknąłem i nie wiem co dalej robić. Jak by mnie ktoś naprowadził to byłbym wdzięczny.
19 maj 20:49
Adamm: czemu tam miałby być kąt prosty?
19 maj 20:51
Adamm: nie, faktycznie
kąt prosty
19 maj 20:52
Adamm:

R
2+x
2=8
2, R
2+y
2=6
2, x+y=10
masz układ równań, możesz wyliczyć z niego x, y, a potem R
19 maj 20:56
' Leszek: Promien R jest to wysokosc Δ prostokatnego o przyprostokatnych 6 i 8 ,
PΔ = 6*8/2 = 24 orzaz PΔ = 0,5*R*10 ⇒ R = 4,8
i dalej :.....
19 maj 21:03
Adamm: też racja
19 maj 21:04
po prostu Michał: niestety nie Leszku
19 maj 21:04
' Leszek: A to dlaczego ?
19 maj 21:06
po prostu Michał: Hmm, no bo ... 6 to nie jest promień tylko odległość od środka do ramienia czyli
promień + jakiś x
<or am i wrong?>
19 maj 21:09
Adamm: nikt nie mówi że 6 to promień
19 maj 21:10
po prostu Michał: hmm, nie wazne, jednak jest ok, pan Leszek napisal wysokosc, a ze sa trzy to spojrzalem na nie
odpowiednia
pardoncik, zwracam honor
19 maj 21:12
Adamm:
19 maj 21:12
po prostu Michał: tak, tak
19 maj 21:13
' Leszek: Kolego , obliczylem pole Δ jako polowe iloczynu przyprostokatnych , zreszta prosze ,
sprawdz uklad rownan podanych przez Adamm , idealnie sie zgadza x = 6,4
y = 3,6 , x+ y = 10 .
19 maj 21:13
verlix: Dzięki panowie za pomoc z zadaniem, wyliczyłem sobie wszystko układem równań który podał Adamm,
x = 6,4, y = 3,6, r = 4,8
| | 19.6 | |
Pole trapezu = |
| * 9.6 = 94.08 |
| | 2 | |
Dzięki bardzo za pomoc
19 maj 21:37
Mila:

ΔCOB− Δprostokątny
BC=c
c=10
5r=24
a+b=c+d sumy przeciwległych boków są równe
a+b=9,6+10
| | a+b | | 19,6 | |
PABCD= |
| *h= |
| *9,6=.. licz sama |
| | 2 | | 2 | |
19 maj 21:45