Ile jest liczb całkowitych należących do przedziału (-167;133)?
Morelka: Ile jest liczb całkowitych należących do przedziału (−167;133)?
Proszę o pomoc wraz z wyjaśnieniem.
19 maj 19:46
Janek191:
Tych liczb jest: 166 liczb ujemnych, jedno 0, 132 liczby dodatnie, czyli razem
166 + 1 + 132 = 299
19 maj 19:50
Morelka: Bardzo dziękuje za pomoc!
19 maj 19:51
piotr: 133−(−167)−1= 299
19 maj 19:51
Mila:
Możesz też obliczyć z ciągu arytmetycznego
a1=−166, r=1
an=132
132=−166+(n−1)*1
132+166=n−1
n=299
19 maj 20:10