Ryciu: Dostałem takie równanie:
|z+6| + |z−j8| =10√2
Dobrze rozumiem,że to jest elipsa?
wtedy ogniska
(−6,0) (0,8)
a=5√2
a dalej to juz nie mam pojęcia jak to robić?
Czy jednak wstawić za z=x+iy i tak liczyć?
19 maj 13:55
Adamm: tak, to jest elipsa
19 maj 14:08
Ryciu: Już sobie odopowiedziałem,że wstawienie za z=x+iy nie ma sensu
19 maj 14:12
Ryciu: Jakaś podpowiedź jak takie zadanie dokończyć?
Zaznaczam na osi współrzędnych te ogniska?
Odległości między nimi to będzie przekątna prostokąta tak?
19 maj 14:14
Ryciu: Pierwszy raz się z takim czymś spotykam, na zajęciach było standardowo: pokazana treść i
rysunek i koniec
19 maj 14:15
Jerzy:
Może byś w końcu podał , jakie jest polecenie w zadaniu.
19 maj 14:19
Ryciu: Przedstawić na płaszczyźnie zespolonej:
19 maj 14:21
Jerzy:
Masz już ogniska elipsy i oś wielką
Znajdż środek elipsy , oblicz oś małą i szkicuj
(przenieś sobie układ współrzędnych do środka elipsy)
19 maj 14:44
Ryciu: oś mała to będzie to b, tak?
Nie wiem jak ten środek znaleźć
I czy odległość między ogniskami =10?
i wtedy będę mógł b=√c2 −a2
19 maj 14:56
Jerzy:
Oś mała to: 2b
Środek elipsy, to środek między ogniskami.
19 maj 14:58
Jerzy:

To Twój nowy układ i osie.
19 maj 15:04
Ryciu: Rozumiem,że środek to ze wzoru na współrzędne środka odcinka, tak?
19 maj 15:06
Jerzy:
| | −6 | | 8 | |
Tak: xs = |
| = −3 ; ys = |
| = 4 S( −3;4 ) − patrz rysunek. |
| | 2 | | 2 | |
19 maj 15:08
Jerzy:
Zostaje Ci tylko policzyć długość małej osi ... i rysunek.
19 maj 15:09
Ryciu: Wybacz Jerzy,że musisz tłumaczyć jak dziecko ale pierwszy raz się z tym spotykam. Cały czas
szukam jakiś informacji o tym w internatach.
19 maj 15:10
Jerzy:
A czegoś jeszcze nie rozumiesz w tym zadaniu ?
19 maj 15:11
Ryciu: Jak policzyć tą małą oś. Ryusnek u mojego prowadzącego to może być powiedzmy poglądowy tylko.
Więc chiałbym umieć powyznaczać te wszystykie parametry
19 maj 15:13
Jerzy:
Przecież sam podałeś wzór 14:56 b = ......
19 maj 15:16
Ryciu: Ok, a czy to c to będzie odległość między tymi ogniskami przez dwa?
19 maj 15:17
Jerzy:
Oczywiście ... odległość między ogniskami: |F1F2| = 2c
19 maj 15:20
Ryciu: Jerzy stokrotne dziękuję! Szacunek dla Ciebie! i Chłodne pozdrowienia w te ciepłe dni
19 maj 15:22
Jerzy:
Na zdrowie ... grunt ,że "złapałeś "

PS: c
2 = 3
2 + 4
2
19 maj 15:24
Ryciu:

Ja to zrobiłem tak, że sobie policzyłem z pitagorsa i później przez dwa. Czy w taki sposób też
sobie zawsze poradzę?
19 maj 15:33
Ryciu: Niby c wychodzi takie samo jak Tobie ale wolę się upewnić
19 maj 15:33
Jerzy:
19 maj 15:36
Jerzy:
Tylko dla ścisłości .. u Ciebie:
(2c)2 = 62 + 82 = 100
2c = 10
c = 5
19 maj 15:39
Ryciu: Zgadza się
19 maj 16:07
Warczek: A jeszcze takie pytanie bo mi tu znajomy piszę,że niby treść do tego zadania była narysuj linię
? Jest takie coś możliwe ?
19 maj 17:45