Punkty przestrzeni
nocnaćma: nastepne dwa zadania rozumiem bo tam trzeba zbiory punktow na plaszczyznie zaznaczyc
Ale to juz nie bardzo
Opisz zbior punktow przestrzeni ktorych wspolrzedne spelniaja warunek
a) 0≤x≤1 i y,z dowolne
b) 0≤x≤2 i −2≤y≤2 i z dowolne
c) |x|≤1 i |y|≤1 i |z|≤1
I nastepne do tego
Opisz zbior punktow przestrzeni ktorych wspolrzedne spelniaja warunek
a) x2+y2+z2=1 i z≥0
b) x2+y2+z2≤4 i x≥0 i y≥0 i z≥0
c) x2+y2+z2>9
19 maj 10:48
Adamm: a) obszar między płaszczyznami x=0 a x=1
taki placek, nieskończony
b) obszar między x=0 a x=2 oraz między y=−2 a y=2
taka nieskończona belka
c) sześcian
następne ty
x2+y2+z2=r2 to równanie okręgu o promieniu r
19 maj 10:57
Adamm: o, albo inaczej
√(x1−x2)2+(y1−y2)2+(z1−z2)2 to odległość punktów (x1; y1; z1) oraz
(x2; y2; z2) od siebie
19 maj 11:02
nocnaćma: W drugim zadania c) to przestrzen zewnatrz kuli o srodku (0,0,0) i promieniu 3
a i b ) to kule
19 maj 11:03
nocnaćma: Dobrze ?
19 maj 11:08
Adamm: c) ok
a i b źle
19 maj 11:11
Jerzy:
a) powłoka kuli
b) kula
19 maj 11:11
Adamm: Jerzy, nie mówi się powłoka kuli tylko sfera
i źle
19 maj 11:11
nocnaćma: Dzieki .
Duzo pracy mam przed soba .
19 maj 11:13
'Leszek: x2 + y2 + z2 = 1 , z ≥ 0 , jest polowa sfery o promieniu r = 1 ktora lezy nad
plaszczyzna z = 0
x2 + y2 + z2 ≤ 4 , x≥ 0, y≥ 0, z ≥ 0 , jesto oktan kuli , czyli 1/8 kuli o promieniu
r = 2
x2 + y2 + z2 > 9 , jest to cala przestrzen R3 poza kula o pronieniu r = 3
Srodki tych kul znajduja sie w punkcie ( 0;0;0 )
19 maj 11:20
Jerzy:
Faktycznie...przecież są ograniczenia.
19 maj 11:23
Mila:

b) x
2+y
2+z
2≤4 i x≥0 i y≥0 i z≥0
19 maj 19:07