!
kajo11: Korzystając z interpretacji geometrycznej wartości bezwzględnej rozwiąż równanie |x+3/4|=1/4 i
zbiór rozwiązań przedstaw na osi liczbowej
19 maj 10:39
Adamm: |x−y| to odległość x od y
tyle
skorzystaj teraz z tego
19 maj 10:40
Jerzy:
|x + 3/4I = 1/4 ⇔ x + 3/4 = 1/4 lub x = x +3/4 = − 1/4 .... teraz licz x.
19 maj 10:42
Jerzy:
...lub x + 3/4 = −1/4 oczywiście.
19 maj 10:44
kajo11: ale chodzi jak to na osi zaznaczyć bo tak dokładnie zrobiłam jak napisaliście
19 maj 10:50
Jerzy:
Nie potrafisz zaznaczyć na osi liczbowej dwóch liczb ?
19 maj 10:54
nocnaćma: Wie jakie rozwiazania wyszly ?
19 maj 10:54
===:
oj Panowie

"i n t e r p r e t c j i g e o m e t r y c z n e j"
Szukasz punktów odległych od (−3/4) o 1/4
19 maj 10:56
Jerzy:
To zaznacz punkt: x = −3/4 , a potem po obu jego stronach punkty odległe od niego o 1/4.
19 maj 10:59
19 maj 11:02
nocnaćma: Tylko zapoznaj sie naprawde z definicja osi liczbowej (co tam powinno byc dokladnie zaznaczone
19 maj 11:05
kajo11: Wydaje mi sie że jest dobrze bo to już kilka razy analizowałem, dzieki wielkie za pomoc,
pozdrawiam
19 maj 11:10
Mila:
19 maj 16:34