Fotografia
Mateusz: Do fotografii rodzinnej ustawiają się rodzice i 4 ich dzieci. Oblicz prawdopodobieństwo
wszystkich możliwych ustawień na zdjęciu tych osób.
JAK to zrobić?
19 maj 10:38
Jerzy:
To permutacje: 6!
19 maj 10:43
Mateusz: ? No chyba nie.
19 maj 10:45
Jerzy:
A dlaczego tak uważasz ?
19 maj 10:45
Jerzy:
Oczywiście zakładamy,że osoby stoją w szeregu jedna obok drugiej.
19 maj 10:46
Mateusz: Rodzice 2×1= 2
Dzieci 4×3×2×1 = 24
Tylko nie wiem jak dalej
19 maj 10:46
Jerzy:
Przestań bredzić , to ilość ustawień 6 osób w szergu , a to jest ilość permutacji zbioru
6 elementowego: P = 6!
19 maj 10:47
AiO: Moze chodzi o co innego ?
Nie sadze zeby pisal prawdopodobienstwo wszystkich mozliwych ustawien
19 maj 13:28
'Leszek: przy takim sformułowania zadania prawdopodobieństwo wynosi 1 , coś nie tak
z treścią zadania ?
19 maj 15:14
Michał: Ale rodzice to mama i tata czy dwóch tatusiów?
19 maj 15:17
Jerzy:
Treść jest z pewnością zła , a jeśli przyjąć,że dobra, to prawdopodobieństwo każdego
| | 1 | |
ustawienia wynosi; P(A) = |
| |
| | 6! | |
19 maj 15:18
Jerzy:
@Michał ... w tym zadaniu to bez znaczenia
19 maj 15:19
Michał: Na głupie pytanie stwierdziłem, że odpowiem głupim pytaniem
19 maj 15:23
Michał: Jerzy dla Ciebie to bez znaczenia czy dwóch tatusiów czy normalna rodzina? ...
19 maj 15:23
'Leszek: prawdopodobieństwo jednego ustawienia wynosi P(A) = 1/6! , ale wszystkich wynosi 1 .
19 maj 15:24
Jerzy:
| | 6! | |
@'Leszek .....oczywiście ,że tak: P(W) = |
| = 1 |
| | 6! | |
19 maj 15:26
Jerzy:
Moim zdaniem w treści zdania było .... "tak, aby rodzice stali obok siebie"
19 maj 15:28