wartości
kajo11: Zapisz |3−2√3| nie używając wartości bezwzględnej
19 maj 10:25
Jerzy:
= 2√3 − 3
19 maj 10:26
kajo11: na pewno ? Bo ktoś napisał mi że −3+ 2√3
19 maj 10:27
Jerzy:
To jest to samo.
19 maj 10:28
kajo11: Ano faktycznie xDD
19 maj 10:29
kajo11: A jeszcze mogłbym prosić o wytłumaczenie dlaczego opuszczamy tylko znaki wartości bezwzględnej?
19 maj 10:30
nocnaćma: To napisz definicje wartosci bezwzglednej .
19 maj 10:33
Jerzy:
IaI = a , gdy: a ≥ 0
IaI = −a , gdy: a < 0
3 − 2√3 < 0 , zatem: I3 − 2√3I = −(3 − 2√3) = 2√3 − 3
19 maj 10:33
kajo11: Dobra, racje, ide doczytać , dziękuje!
19 maj 10:34
Krzysiek: Jerzy, powinno być:
IaI = a , gdy: a > 0
IaI = −a , gdy: a ≤ 0
19 maj 12:19
Jerzy:
Nie masz racji .... obydwa zapisy są poprawne , ale ten pierwszy ( mój ) jest przyjmowany
częściej.
19 maj 12:21
Adamm: definicje są równoważne
19 maj 12:21
Adamm: to jak z granicą funkcji
Cauchy'ego oraz Heinego są równoważne, ale częściej podaje się Cauchy'ego
19 maj 12:25