Okreslenie zbioru
nocnaćma: Opisz slownie nastepujace zbiory punktow na osi liczbowej
a) A={x : x∊W i 0≤x≤1}, B= <0,1>−A
b) C= <0,π>∩W , D= <0,π>∩IW
c) E= W+∩{x : x2≤2}, F= R+ ∩{x : x2≤2}
Dla kazdego z powyzszych zbiorow podaj jego kres gorny i kres dolny
Ktory z tych kresow nalezy do odpowiedniego zbioru ?
a) A= zbior liczb wymiernych przedzialu <0,1>
b= zbior liczb niewymiernych przedzialu <0.1>
k.d.A=k.dB=0 0∊A 0∉B
kgA= kgB=1 1∊A 1∉B
b) C= zbior liczb wymiernych przedzialu <0,π>
D= zbior liczb niewymiernych przedzialu <0,π>
K d C= k d D=0 0∊C 0∉D
K g C= k g D =π π∉C π∊D
c) E=zbior liczb wymiernych dodatnich ktorych kwadraty sa nie wiekszse od 2
F= zbior liczb rzeczywistych dodatnich ktorych kwadraty sa nie wiekszse od 2
K d E= K d F = 0 0∉E 0∉F
K g E= K g F= √2 √2∉E √2∊F
19 maj 10:23
AiO: Dobrze masz .
19 maj 23:46